רישיון נהיגה לתושב שטחים : פתח לשילוב וניידות
השגת רישיון נהיגה לתושבי השטחים אינה רק עניין טכני, אלא מהווה צעד משמעותי לקראת שילוב וניידות. רישיון הנהיגה מאפשר לתושבים לנהל חיים עצמאיים יותר, להגיע למקומות עבודה, ללימודים ולשירותים חיוניים בקלות ובמהירות. מעבר לכך, הוא מסמל הכרה ותחושת שייכות לחברה, ומסייע בבניית גשרים בין הקהילות השונות. אמנם קיימים אתגרים בירוקרטיים ורגולטוריים בתהליך, אך התועלות הרבות וההשפעה החיובית על הפרט והחברה הופכות אותו לכדאי וחשוב. הרחבת אפשרויות התעסוקה והניידות תורמת לכלכלה המקומית, ומעודדת צמיחה ושגשוג בקרב תושבי השטחים. על כן, יש לראות במתן רישיונות נהיגה לתושבי השטחים השקעה בעתיד משותף, המבוסס על כבוד הדדי, שיתוף פעולה והזדמנויות שוות לכולם.
מה עושים כשרוצים להוציא רישיון נהיגה בארץ לתושב/ת שטחים?
הצורך ברישיון נהיגה הוא צורך בסיסי לקיום אורח חיים מודרני, וכדי לממש באופן מעשי את הזכות לחופש התנועה. תושבי שטחים רבים נתקלים בקושי מול הרשויות השונות כאשר הם מנסים להוציא רישיון בארץ. לכן, עורך דין בללי מסייע בהנגשת החוק לאותם אנשים, ובהתנהלות מול הגורמים הרלוונטיים בדרך להוצאת רישיון הנהיגה הישראלי.
באופן כללי, החוק בישראל אוסר לתושבי שטחים לנהוג ברכב ישראלי. עם זאת, לתושבי שטחים המתגוררים בישראל כדין מכוח איחוד משפחות יש אפשרות להגיש בקשה להיתר נהיגה ברכב ישראלי.
על מנת להגיש את הבקשה צריכים להתקיים שני התנאים הבאים:
- למבקש היתר לשהות בישראל מכוח איחוד משפחות.
- השהות בישראל כדין מתוקף איחוד משפחות, עולה על תקופה של 3 שנים.
בעת קבלת הבקשה, המבקש צריך להוציא רישיון נהיגה ברשות הפלסטינית. ישנם לא מעט אנשים שאין באפשרותם להיכנס לשטחים או להוציא רישיון שם, לכן במקרה כזה על המבקש להגיש בקשה לקצין מטה רווחה על מנת לקבל היתר לנהיגה לימודית בישראל. בבקשה יש לפרט את הצורך המיוחד המצדיק את מתן ההיתר ואת הסיבות המונעות מהמבקש להוציא רישיון נהיגה ברשות הפלסטינית.
לאחר מכן הבקשה תועבר לבחינה של קצין מטה תחבורה, שירות הביטחון, משטרת ישראל וכן גורמים נוספים אשר עשויים להשתנות בהתאם לבקשה הספציפית.
לאחר קבלת עמדות כל הגורמים הרלוונטיים, קצין מטה רווחה יכול לבחור אם להעביר את הבקשה להחלטת וועדה במשרד התחבורה. במידה והוא עושה כך, מבקש הבקשה יקבל היתר זמני לנהיגה לימודית עם תוקף של שישה חודשים, וכפוף להחלטת הוועדה.
אחרי קבלת ההיתר, על המבקש לפנות למשרד הרישוי בישראל, ולבקש פתיחת תהליך למידה לקראת הוצאת רישיון נהיגה ישראלי. פקיד הרישוי יבחן בקשה זו בעצמו, ובמידה ויחליט לאשרה הוא יעביר בקשה זו להכרעת וועדה במשרד התחבורה. במידה והוועדה תאשר את הבקשה המבקש יעודכן בכך, ויקבל הוראות מדויקות באשר להליך הלמידה לקראת הוצאת רישיון ישראלי.
לעורך דין אלירן בללי ניסיון רב בתחום. הוא מטפל בהצלחה בבקשות להיתר נהיגה ברכב ישראלי, ומנוסה בפנייה לרשויות המנהליות השונות אשר לוקחות חלק בהליך הבחינה והאישור של בקשות מסוג זה.