נישואים ב"שלט רחוק" בישראל – נישואי פרגוואי – נישואי יוטה
בישראל מתקיים משטר "דתי" לעניין נישואין וגירושין במובן זה שבישראל עצמה, עוד מימי המנדט הבריטי, ניתן להתחתן רק בני אותה דת במסגרת נישואין דתיים (למשל יהודי עם יהודיה ומוסלמי עם מוסלמית וכו').
מדינת פרגוואי שבאמריקה הדרומית הייתה ה"חלוצה" בלאפשר לישראלים שאינם בני אותה דת להתחתן ללא נוכחות פיזית של בני הזוג במדינה, אלא במסגרת הליך משפטי שנעשה בתצהירים. מדינת פרגוואי לפני מספר שנים ביטלה את האפשרות הזאת.
לאחר מכן ניתן היה להתחתן ב"חצי" שלט רחוק באמצעות מדינת אל-סלבאדור, שאפשרה נישואין כשרק אחד מבני הזוג מגיע למדינה ולאחר מכן חוזר עם תעודת נישואין תקפה. בפועל, נישואי אל-סלבאדור אינם מומלצים שכן רשות האוכלוסין וההגירה החליטה להכווין את המתחתנים בהם לנוהל חיים משותפים ולא לנוהל נשואים של ההליך המדורג לקבלת מעמד ישראלי עבור בן זוג זר.
ניתן לקיים הליך מדורג ולקבל מעמד עבור בן/ת זוג זר/ה ללא נישואין והסברתי על כך במאמר אחר. אך השוני הוא, שהליך מדורג לבני זוג נשואים מאפשר קיצור ההליך וקבלת רשיון לישיבת ארעי, אשרת א/5 (שהיא תעודת זהות זמנית שניתן ללכת איתה לקופת חולים למשל) מהר יותר (שנתיים פחות אפילו).
בפסיקה חדשה של בית המשפט "הוכרחה" רשות האוכלוסין וההגירה (משרד הפנים) לקבל כ"נשואים" לעניין הליך מדורג – בנוהל נשואים, הקצר יותר, ישראלים שמתחתנים עם בן/ת זוגם הזר/ה באמצעות אפליקציית "זום" בנישואי יוטה – נישואים הנערכים במדינת "יוטה" שהיא אחת ממדינות ארה"ב. כלומר, שכרגע לאחר נישואין בזום – ניתן לקבל "קיצור הליך" לעומת מי שהתחתן בנישואי אל-סלבאדור למשל. מדובר בהליך המומלץ ביותר שכן הוא לא מחייב יציאה מהארץ (למי שיש לו בעיה בכך מכל סיבה, למשל חסרי דרכון) והוא כולל תשלום אגרה וזיהוי מול פקיד רישום מחוזי במדינת יוטה בהתאם לפגישה שנקבעת מראש. לאחר מכן ניתן לקבל תעודת נישואין תקפה באנגלית ויש לתרגם אותה, לאמת אותה נוטריונית ולחתום אותה באפוסטיל (דבר שיש לעשות ממילא עם כל תעודה ציבורית זרה שמוגשת לרשות האוכלוסין וההגירה – מלבד תעודות בערבית). עורך דין אלירן בללי מצוי ומנוסה בהליך חדש זה וסייע למספר רב של זוגות כבר להתחתן כך על מנת לקצר הליך מדורג ולקבל תעודת זהות מהר יותר עבור בן/ת הזוג הזר/ה.
נישואי פרגוואי הם נישואים אזרחיים שנערכים במדינה פרגוואי. נישואים אלו מוכרים על ידי משרד הפנים הישראלי, ויכולים לשמש כבסיס להסדרת מעמדם של בני זוג ישראלים שנישאו בחו"ל.